eSimplu

Butelii gaz GPL pentru sistemul de incalzire a casei

Cea mai frecventa intrebare, cand vine vorba de butelii gaz GPL, este cat dureaza o butelie. De exemplu, sa luam o butelie de 50 de litri (22 kg) cu gaz propan – butan. Consumul, de exemplu, al celei mai comune centrale cu butelii gaz GPL este de 0,18 kg/h. Impartim butelia de 50 l (22 kg) la 0,18 kg/h si obtinem 122 de ore de functionare continua. 

Deoarece convectorul functioneaza in modul pulsat (incalzit si oprit – modul de reincalzire este de trei grade), atunci, in practica, cu incalzirea normala a casei, se aplica un coeficient de 3, inmultim 122 cu 3, vom obtinem 366 de ore, apoi impartim la 24 de ore pentru a afla cate zile va dura butelie, si obtinem 15 zile. Apoi poti calcula independent costul incalzirii zilnice a casei si astfel, poti compara cu alte sisteme traditionale de incalzire.

Butelii gaz GPL – Caracteristici

Caracteristicile functionarii buteliilor de gaz GPL in timpul iernii, la minus – 5 grade, posibilitatea evaporarii butanului, iar la minus – 25 de grade, propanul nu se mai evapora. Trebuie avut in vedere ca la temperaturi sub minus 5 grade se consuma doar gaz propan, iar cand vezi ca butelia ta este plina pe jumatate, dar convectorul de gaz este oprit periodic din butelie, asta inseamna ca a ramas doar butan. 

Din motive de siguranta, buteliile unii consumatori, neglijand masurile de siguranta, aduc buteliile gaz GPL intr-o incapere calda pentru a creste temperatura gazului din butelie si pentru a evita inghetarea. In aceasta situatie, principalul lucru este sa acorzi atentie transportului de gaz, si daca o parte din acesta ramane pe strada.

Cele mai citite articole

Acorda o atentie deosebita intretinerii centralei pe butelii gaz GPL. La intretinere, acorda atentie starii arzatoarelor prin fereastra de vizualizare. De asemenea, verifica daca exista depuneri de carbon sau funingine care pot interfera cu aprinderea arzatorului. Funinginea apare din cauza gazului imbuteliat de proasta calitate si a automatizarii configurate necorespunzator.

Cand este necesara incalzirea casei, dar nu exista nicio modalitate de a te conecta la alimentarea principala si centrala cu gaz, buteliile de gaz GPL sunt utilizate in mod activ. Practic, utilizarea gazului lichefiat este una dintre cele mai accesibile si in acelasi timp eficiente alternative la combustibilii solizi si gazul natural. 

In general, ca masura temporara, este benefic sa folosesti butelii pentru incalzirea spatiului intr-o casa, cu conditia ca suprafata totala a cladirii sa nu depaseasca 100 de metri patrati. In plus, o astfel de cladire trebuie sa fie echipata cu izolatie termica eficienta, fiabila, care va preveni pierderea energiei termice.

In timpul amenajarii sistemelor de incalzire in case private sau la tara, este de preferat sa folosesti butelii gaz GPL cu un volum de minim 60 de litri. Pentru umplerea lor se foloseste un amestec special de butan, propan, care, atunci cand este expus la presiune ridicata, este in stare lichida. In plus, pentru incalzirea casei, poti utiliza in mod active butelii 

Cele mai citite articole

Read Previous

De ce sa iti montezi pergole retractabile? Afla cat de importante sunt!

Read Next

Anvelopa pe asfaltul incins

Leave a Reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular