eSimplu

Camere de congelare rapidă a preparatelor alimentare

Astăzi se vând în unitățile comerciale o varietate de produse din țară, dar mai ales din străinătate. Cele aduse de departe, spre exemplu creveți angro, aluat de pizza, fructe exotice se păstrează cel mai bine în camere de congelare.

Camere de răcire pentru magazine și unități HoReCa

Echipamentele congelatoare asigură depozitarea alimentelor la temperaturi scăzute. De obicei între -5 grade Celsius și până la -25 grade Celsius. Sunt foarte utile în producția de alimente, dar și în unități de catering: cafenele, baruri, restaurante, cantine. 

Camerele frigorifice cele mai populare sunt structuri modulare pliabile formate din panouri sandwich care mențin temperatura internă setată. 

Aceste camere frigorifice sunt realizate de obicei în funcție de cerințele individuale ale clientului, iar volumul lor de lucru de obicei poate începe cam de la 3 metri cubi. Camerele bazate pe încuietori și profile cu canelură nu necesită utilizarea de unelte speciale în timpul instalării.

Înghețarea prin șoc a produselor: caracteristici de bază

Tehnologia de răcire intensivă și înghețare prin șoc este procesul de scădere dinamică a temperaturii la valorile setate în cel mai scurt timp posibil. În timpul funcționării standard, temperatura echipamentului de răcire rapidă poate să scadă uneori și de la +90 grade Celsius la -18 grade Celsius în decurs de 4 ore. 

Această caracteristică asigură respectarea regulilor de siguranță alimentară în timpul  depozitării alimentelor, crește durata de valabilitate a mâncărurilor gata preparate, semifabricatelor, cărnii, peștelui, legumelor și fructelor. Și în plus, reduce timpul de pregătire pentru transportul produselor, accelerează procesele de producție și minimizează costurile de depozitare.

Înghețarea cu șoc versus înghețarea convențională

Principalele diferențe dintre metoda de congelare prin șoc a produselor și cea obișnuită sunt:

  • rata de scădere a temperaturii mai rapidă;
  • tehnologia de răcire în etape scurte.

Congelarea rapidă favorizează transformarea moleculelor de apă aflate în interiorul oricărui produs în gheață microcristalină, în timp ce metoda clasică se caracterizează prin apariția de formațiuni cristaline mari.

Moleculele de apă înghețată nu modifică volumul produsului, nu încalcă structura acestuia. Aceasta înseamnă că, după decongelare, mâncărurile congelate la șoc, produsele semifinite, legumele și fructele au același aspect estetic și proaspăt ca și înainte de expunerea la frig. În schimb, produsele extrase din congelatoarele profesionale obișnuite nu sunt atât de prezentabile: sunt deformate, apoase, friabile, adesea cu gust deteriorat sau chiar pierdut total.

Datorită dorinței comercianților de a păstra un gust ideal al produselor și o formă estetică, utilizarea înghețării prin șoc devine din ce în ce mai relevantă în prezent în:

  • unitățile de alimentație publică;
  • locurile de producție;
  • magazinele de vânzare cu amănuntul cu producție proprie;
  • cantinele publice.

Cum funcționează camerele congelatoarele rapide?

Înțelegerea modului în care se produce înghețarea șocului este simplă. Este o răcire instantanee, dar cu trecere treptată, dar extrem de rapidă a produselor alimentare de la o temperatură la alta.

Procesul de înghețare prin șoc implică trei modificări succesive ale regimurilor de temperatură:

  • Etapa 1 – scăderea temperaturii din interiorul produselor la 0 grade Celsius.
  • Etapa 2 – solidificarea apei, formarea microcristalelor de gheață. De obicei este o scădere de la 0 grade Celsius până la -5 grade Celsius.
  • Etapa 3 – congelarea la temperatura optimă până la -18/-24 grade Сelsius, solidificarea completă, trecerea alimentelor respective la faza solidă.

Principiul de funcționare a echipamentelor de înghețare cu șoc explică principalele avantaje ale tehnicii. În același timp, înghețarea fiecărui tip individual de produs are propriile sale nuanțe.

Alegerea echipamentului sau a unei linii de congelare completă este determinată de tipul de produs. Să vedem ce înseamnă înghețarea șocului pentru principalele categorii:

  • Congelarea șoc a legumelor presupune păstrarea completă a valorii nutritive și gustative, structurii, consistenței acestora. În acest scop se folosesc temperaturi foarte scăzute și camere de înaltă calitate de la mărci de top. 
  • Congelarea prin șoc a fructelor se realizează conform tehnologiei soft de congelare rapidă. Timpul de procesare nu depășește 30 de minute, ceea ce permite să se păstreze integritatea fructului chiar și la nivel celular, fără a se modifica gustul, aroma, aspectul. Temperaturile negative exclud reproducerea bacteriilor, distrugerea vitaminelor și pierderea proprietăților utile.
  • Tehnologia de congelare șoc a cărnii și păsărilor necesită temperaturi speciale în camere. Produsele sunt perisabile și necesită o congelare intensivă. Se realizează printr-un flux puternic de aer înghețat. Această metodă accelerează cristalizarea apei și garantează formarea microcristalelor de gheață, păstrarea structurii produsului. 
  • Tehnologia de congelare șoc a peștelui și fructelor de mare. Pentru congelarea prin șoc termic a fileului de cod, somonului sau șprotului obișnuit, camerele și dulapuri de congelare rapidă sunt ideale.

Unde poți să comanzi și tu o cameră frigorifică?

Specialiștii firmei TC Romania Crown Cool sunt gata să-ți răspundă la orice întrebări, oferindu-ți cele mai bune modele de camere frigorifice pentru comerțul cu amănuntul și cu ridicata, catering și producție. Contactează-i chiar acum!

Read Previous

Cum sa se obtina un par mai curat, mai neted si mai voluminos? Iata ce spun informatiile de specialitate!

Read Next

De ce sa se apeleze la un magazin online atunci cand trebuie sa se achizitioneze piese de schimb agricole? Iata care sunt principalele avantaje!

Most Popular

extrastyle.ro