eSimplu

Roinita – beneficii, utilizari, efecte adverse

Roinita, cunoscuta sub denumirea stiintifica de Melissa officinalis, este o planta cu aroma de lamaie, inrudita cu menta. Aceasta este cultivata in gradini pentru a atrage albinele. Cu toate acestea, se pare ca planta ar putea avea si o serie de beneficii surprinzatoare pentru organism, inclusiv in ceea ce priveste sanatatea mintala. Totusi, trebuie sa iei la cunostinta si efectele adverse posibile, inainte de a incepe sa utilizezi aceasta planta. Descopera care sunt beneficiile, utilizarile si reactiile adverse posibile in cazul roinitei!  

Cum se utilizeaza?

Ce este roinita si cum o poti utiliza? Aceasta se gaseste sub forma de:

 • supliment alimentar (capsule);
 • ceai;
 • ulei esential – in difuzor de aromaterapie sau aplicat topic, dupa diluare intr-un ulei vegetal (de cocos/de masline);
 • crema naturala de roinita pentru aplicari topice.

Proprietati si beneficii

Roinita poate avea urmatoarele beneficii pentru sanatate. 

Poate ameliora greata si indigestia

Roinita poate imbunatati digestia si ameliora unele simptome gastrointestinale, cum ar fi greata, indigestia, balonarea, hiperaciditatea gastrica (1, 2). Poti consuma roinita sub forma de ceai, pentru a te bucura de aceste beneficii.  

Poate trata herpesul

Aplicata topic, crema naturala de roinita amelioreaza simptomele herpesului bucal si grabeste vindecarea leziunii. Crema poate fi utilizata inca de la primele semne de aparitie a herpesului (1).

Poate reduce stresul si anxietatea

Roinita poate induce o stare de relaxare, ameliorand tulburarile de dispozitie, nervozitatea, stresul si anxietatea. In mod indirect, acest lucru ajuta la imbunatirea calitatii somnului si prevenirea insomniei. Pentru a obtine aceste efecte, se recomanda 300 mg roinita sub forma de capsule, de 2 ori pe zi (1). 

Poate ameliora durerile menstruale, dentare si de cap

Capsulele cu roinita se pot utiliza pentru a calma durerile de cap si cele menstruale. De asemenea, planta poate ameliora simptomele sindromului premenstrual. In cazul cefaleei, roinita este eficienta mai ales daca problema este cauzata de stres. In plus, uleiul esential de roinita aplicat pe gingie (dupa diluare in ulei vegetal), cu ajutorul unei dischete de bumbac, ajuta la ameliorarea durerilor dentare (1). 

Sustine functia cognitiva

Cele mai citite articole

Capsulele cu roinita pot imbunatati performanta intelectuala, memoria si concentrarea (1). 

Efecte adverse si contraindicatii

Precum orice planta medicinala, roinita poate avea o serie de reactii adverse posibile si contraindicatii. 

Efectele adverse care pot aparea includ:

 • eczeme cutanate;
 • palpitatii;
 • greata;
 • dureri de cap;
 • ameteli;
 • varsaturi;
 • dureri de stomac;
 • durere la urinare (1, 2).

Pentru a reduce riscul de aparitie a efectelor adverse gastrointestinale, se recomanda administrarea roinitiei impreuna cu alimente (1).

Utilizarea roinitei este contraindicata in cazul:

 • femeilor insarcinate sau care alapteaza;
 • copiilor sub 12 ani;
 • persoanelor care iau sedative, barbiturice, medicamente care afecteaza nivelul serotoninei sau medicamente pentru tratarea glaucomului;
 • persoanelor programate pentru o interventie chirurgicala;
 • pacientilor cu boli tiroidiene (1, 2).

Prin urmare, roinita este o planta medicinala cu numeroase proprietati si beneficii potentiale, care poate fi utilizata sub multiple forme. Daca suferi de afectiuni cronice sau te afli sub medicatie, discuta cu medicul inainte de a incepe sa utilizezi aceasta planta. 

Referinte: 

 1. Cronkleton, Emily. “10 Benefits of Lemon Balm and How to Use It.” Healthline, Healthline Media, 10 Aug. 2017, www.healthline.com/health/lemon-balm-uses.
 2. Fletcher, Jenna. “Lemon Balm: Uses and Health Benefits.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 3 Mar. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/lemon-balm-uses.‌

Cele mai citite articole

Read Previous

Telefoane la mâna a doua cu garanție: Cea mai sigură opțiune pentru achiziții online de telefoane second hand

Read Next

Cum să îmi îmbrac bebelușul cu dragoste și stil pentru ceremonia de botez

Leave a Reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular