Consumul de cafea este un obicei bine impamantenit in viata multor oameni, multi dintre acestia considerand ca nu pot incepe ziua fara aceasta licoare neagra, care le ofera energie. Exista insa numeroase pareri pro si contra consumului de cafea, despre care se crede ca provoaca dependenta si, implicit, poate aduce cauza probleme pentru sanatatea consumatorilor.
Cum insa orice exces reprezinta un risc pentru sanatate, acest lucru este valabil si in cazul cafelei, care daca este consumata intr-o cantitate foarte mare poate determina aparitia unor efecte secundare neplacute.
Cum ar trebui consumata cafeaua?
Cafeaua poate fi preparata in foarte multe feluri, in functie de preferintele fiecarui consumator, de la metoda clasica, la ibric, la tehnicile mai complexe, cum ar fi cafeaua la nisip, sau cele moderne, pentru care se foloseste espressorul. Cantitate de cafea consumata zilnic este aspectul la care ar trebui sa fie atenti insa oamenii.
Conform specialistilor, este recomandat sa se consume in jur de 2 cesti de cafea zilnic, adica aproximativ 400 ml pe zi, echivalentul a 400 mg de cafeina. Trebuie sa se tina cont si de modul in care fiecare organism reactioneaza la efectele cafelei, mai ales daca exista si anumite afectiuni medicale care pot fi influentate de aceasta licoare energizanta.
In cazul in care se depaseste cantitatea de cafea recomandata zilnic sau aceasta este consumata seara, oamenii pot experimenta unele dintre efectele secundare, cum ar fi insomnie, agitatie, stari de nervozitate si neliniste, dar si diaree, dureri de cap, varsaturi.
Care sunt proprietatile si beneficiile cafelei?
O ceasca de aproximativ 200 ml de cafea contine vitamine si minerale, cum ar fi riboflavina (vitamina B2), mangan, potasiu, magneziu, niacina si cafeina, o cafea neninducita fiind lipsita de zaharuri si grasimi. De aceea, consumul de cafea poate oferi numeroase beneficii organismului, cu conditia sa se faca cu moderatie.
De exemplu, cafeaua este bogata in antioxidanti si contribuie la arderea grasimilor, oferind totodata protectie ficatului si contribuind la reducerea riscurilor aparitiei unor afectiuni medicale precum diabet, Alzheimer sau accidentul vascular cerebral. Prin urmare, oamenii nu ar trebui sa renunte la a mai consuma cafea, ci evitarea consumului acesteia in exces.