eSimplu

De ce se adauga clor in apa si ce efecte poate avea daca este folosit in exces? 

Apa, lichidul esential pentru supravietuirea oamenilor, provine din surse naturale, dar care pot fi foarte usor de contaminat sau chiar pot contine cantitati ridicate de substante neprietenoase cu organismul uman, motiv pentru care este necesara o purificare a acesteia. 

Drept urmare, retelele publice de distribuire a apei potabile au datoria de a verifica periodic apa, in ceea ce priveste calitatea, continutul de nitrati si alte substante sau minereuri, ori chiar virusuri si bacterii. Pentru a evita distribuirea unei ape contaminate la consumatorii finali, exista sisteme complexe de purificare, care cuprind chiar si pompe dozare, care elibereaza o anumita cantitate de clor in apa. 

De ce se foloseste clorul pentru dezinfectarea apei? 

Clorul, sau mai bine zis hipocloritul de sodiu, este una dintre cele mai puternice substante impotriva agetilor patogeni. Tocmai de aceea, clorul este folosit pentru dezinfectarea suprafetelor si chiar a apei, atat cea de la robinet, cat si apa din piscine. 

Motivele pentru care s-a apelat la clor este pretul mic, efectul oxidant si letal asupra microorganismelor, dar si faptul ca mentine nivelul de sanitatie pe toata lungime retelei, de la uzina de apa pana la consumatorul final. 

Aceasta practica a fost folosita pentru prima data in anul 1800, pentru ca in anul 1904 sa devina o procedura standard pentru tratarea apei. Totusi, cantitatea de clor folosita pentru dezinfectarea apei este extrem de importanta, deoarece adaugarea acestei substante in exces si ingerarea sa poate avea efecte negative puternice asupra organismului uman. Concentratia legala este cuprinsa intre 0,1 mg/L si 0,5 mg/L. 

Ce efecte are excesul de clor din apa asupra organismului? 

Depasirea cantitatii recomandate de clor din apa va transforma lichidul esential intr-unul nepotabil, ingerarea de apa contaminata cu clor avand afectand puternic starea de sanatate a oamenilor, aceasta avand ca efect distrugerea celulelor si tesuturilor din organism. 

De la iritarea pielii, ochilor si mucoaselor, pana la afectarea carilor respiratorii – ducand la aparitia unei dureri usoare in gat, stranut, tuse usoara si dificultati de respiratie – si chiar edem pulmonar, clorul aflat in exces in apa potabila este foarte periculos. Conform unor cercetari stiintifice, clorul poate contribui si la dezvoltarea unor afectiuni grave, cum ar fi complicatii cardiace, cancer sau poate provoca avortul spontan. 

Prin urmare, o verificare periodica a calitatii apei potabile este o actiune esentiala, iar daca se simte un miros sau un gust neplacut al apei, aceasta nu ar trebui consumata. 

Read Previous

Care sunt elementele de design interior cu dublu rol, practic si estetic?

Read Next

Care sunt motivele pentru care sa alegi un smartphone Huawei si cum il poti gasi la un pret bun? 

Most Popular