Echipamentul de vanatoare nu are cum sa reziste o perioada prea lunga fara sa se pateze sau sa se murdareasca, avand in vedere ca, de cele mai multe ori, conditiile in care este folosit nu sunt tocmai cele mai favorabile. Un vanator este tot timpul in alerta, atent la tot ce se intampla in jurul sau, se ascunde in vegetatie si alearga in zone cu namol, pietris. Din acest motiv, costumul special conceput pentru vanatoare nu are cum sa nu se murdareasca si sa nu capete un miros specific cu trecerea timpului.
Vanatorii care au o experienta vasta in acest domeniu cunosc foarte bine importanta ascunderii mirosului, pentru ca animalele au instinctele foarte ascutite, avand capacitatea de a descoperi imediat prezenta unui strain, mai ales dupa miros.
3 sfaturi de ingrijire adecvata a echipamentului de vanatoare
Spalarea exclusiva a hainelor de vanatoare
Multe persoane aleg sa isi spele hainele de vanatoare in acelasi timp cu hainele pe care le folosesc in fiecare zi, ceea ce nu este tocmai in regula, pentru ca exista riscul ca mizeria echipamentului sa nu fie indepartata complet, dar exista si posibilitatea ca mizeria sa se transfere pe hainele normale. Din acest motiv, cea mai buna varianta ar fi ca respectivul echipament de vanatoare sa fie spalat separat de hainele normale.
Indepartarea mirosului puternic de pe haine
Este un lucru bine stiut faptul ca animalele au un miros bine dezvoltat, ceea ce inseamna ca produsele de curatat folosite pentru hainele de vanatoare nu trebuie sa aiba un miros puternic, care sa fie si persistent. De asemenea, dupa ce echipamentul a fost spalat, trebuie sa fie lasat deoparte inainte de a fi folosit intr-un loc in care sa nu existe mirosuri puternice. Un sfat pe care vanatorii incepatori il pot lua in considerare este sa-si tina hainele in pungi de plastic, iar mai apoi sa le depoziteze.
Indepartarea petelor persistente de pe costumul de vanatoare
Una dintre cele mai dificile sarcini din procesul de ingrijire a echipamentului de vanatoare consta in indepartarea petelor. Din pacate, multe persoane ajung sa provoace daune majore hainelor in incercarea de a indeparta petele neplacute. Conform specialistilor, folosirea bicarbonatului de sodiu este mai mult decat eficienta in eliminarea petelor nedorite, fara ca materialul echipamentului sa aiba de suferit.
Astfel, pentru ca hainele de vanatoare sa fie ingrijite in mod corespunzator si sa aiba o rezistenta crescuta in timp, este necesar sa fie curatate in functie de material si culoare, inainte de inceperea sezonului.