eSimplu

Cat se traieste cu bpoc

Introducere

BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) este o afectiune pulmonara cronica severa si progresiva. Aceasta boala poate sa apara la orice varsta, insa persoanele in varsta sunt cele mai afectate. Persoanele care sufera de BPOC pot sa faca fata simptomelor sale, dar nu exista un tratament sau o cura pentru aceasta boala. Scopul tratamentului este de a mentine simptomele sub control si de a limita riscul de complicatii. In ciuda tratamentului, viata persoanelor cu BPOC poate fi afectata in mod semnificativ. In acest articol vom discuta cum se traieste cu BPOC.

Ce este BPOC?

BPOC este o boala a plamanilor in care tesutul inflamat si mucusul crescut ingreuneaza procesul de respiratie. Persoana poate simti scurtatarea respiratiei, senzatie de strangere in piept si tuse persistenta. BPOC poate fi provocata de fumat, aerul poluat, o boala infectioasa pulmonara si expunerea la substante toxice. De asemenea, exista si forma nefumatorilor de BPOC, cea care poate fi provocata de genele anumitor persoane sau de alte conditii medicale cum ar fi astmul si bronsita cronica. BPOC poate sa apara la orice varsta, insa persoanele cu varsta mai inaintata sunt cele mai afectate.

Simptome

Simptomele BPOC variaza in functie de severitatea afectiunii. Primele simptome ale BPOC sunt tusea si scurtatarea respiratiei. Cu progresarea afectiunii, apar simptome suplimentare, cum ar fi oboseala cu efort sau fara efort, wheezing, pierderea apetitului si a greutatii, respiratia suieratoare, respiratia rapida si respiratie dificila chiar si atunci cand stau linistite. Unele persoane pot prezenta simptome si in timpul somnului, cum ar fi suieratul sau respiratia rapida. Aceste simptome sunt cauzate de inflamatiile si ingustarile din plamani.

Complicatii

Cele mai citite articole

BPOC poate provoca si complicatii. Persoanele cu BPOC sunt predispuse la infectii pulmonare, pneumonie si alte afectiuni pulmonare. De asemenea, boala poate sa afecteze si alte organe, cum ar fi inima si rinichii. Persoanele cu BPOC au un risc crescut de a dezvolta si alte afectiuni, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet sau cancer. Scaderea capacitatii de efort si a activitatii fizice poate sa creasca si riscul de depresie.

Tratament

Tratamentul BPOC consta in controlul simptomelor si reducerea riscului de complicatii. Pentru reducerea simptomelor se folosesc medicamente precum corticosteroizi, bronhodilatatoare si medicamente antitusive. De asemenea, persoanele cu BPOC trebuie sa-si mentina o dieta sanatoasa si sa faca exercitii fizice regulate. De asemenea, se recomanda evitarea fumatului si a expunerii la praf si substante toxice. In cazuri severe, se poate recurge si la interventii chirurgicale.

Viata cu BPOC

Viata persoanelor cu BPOC se poate schimba semnificativ. Acestea pot sa simta lipsa energiei, oboseala si dificultatea de a face anumite activitati. De asemenea, acestea pot sa se confrunte si cu probleme emotionale, cum ar fi depresia, anxietatea si sentimentul izolarii. Pe langa simptomele fizice si emotionale, persoanele cu BPOC se pot simti frustrate din cauza ca nu pot sa faca anumite activitati. Persoanele cu BPOC trebuie sa invete sa traiasca cu aceasta boala si sa se adapteze schimbarilor. Acestea au nevoie de sprijinul familiei si al persoanelor din jur.

Conclusion

BPOC este o afectiune pulmonara cronica si progresiva. Persoanele care sufera de aceasta boala pot sa faca fata simptomelor sale, dar nu exista un tratament sau o cura pentru aceasta boala. Tratamentul BPOC consta in controlul simptomelor si reducerea riscului de complicatii. Persoanele cu BPOC se pot confrunta cu simptome fizice si emotionale, precum oboseala, lipsa energiei, frustrarea si sentimentul izolarii. Pentru persoanele care traiesc cu BPOC este important sa invete sa se adapteze schimbarilor si sa fie sprijinite de familie si de persoanele din jur.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cat se poate trai cu hepatita c

Read Next

Cat se sta cu vopseaua in cap

Leave a Reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular