Daca bebelusul este hranit cu biberonul, ii vei oferi lapte formula, de obicei pana la varsta de trei ani. Prezentat sub forma lichida sau pudra, acest lapte are o compozitie care se modifica in functie de nevoile nutritionale ale copilului si de diversificarea dietei. Laptele de vaca, asa cum il stim noi, in mod ideal, va fi introdus numai dupa 3 ani.
Care sunt diferentele dintre laptele lichid si laptele praf?
Formulele pentru sugari, numite si „lapte pentru sugari”, „lapte praf Humana” sau „inlocuitor al laptelui matern” se refera la orice aliment care poate inlocui laptele matern, partial sau total pentru sugari (0 pana la 12 luni) sau copil mic (12 pana la 36 de luni).
Laptele pentru sugari trebuie sa indeplineasca cerintele riguroase ale reglementarilor care tin cont de nevoile nutritionale ale copiilor de pana la 3 ani. Compozitia lor este special conceputa pentru a asigura o digestie corecta pentru bebelus si pentru a satisface nevoile nutritionale ale acestuia.
Fie ca este prezentata sub forma de pulbere sau lichida, formula pentru sugari indeplineste aceleasi recomandari europene, cu standarde foarte stricte de siguranta a sanatatii si nu are nicio diferenta in aportul nutritional.
Singura diferenta dintre cele doua tipuri de lapte este cantitatea de apa prezenta in produsul finit, deoarece laptele praf este pur si simplu lapte lichid care a fost deshidratat. Pentru aceasta, cantitatea de apa se reduce de la 87,5% (lapte lichid) la 3% (lapte praf).
Laptele praf vine in cutii mari (400 pana la 900 g sau chiar 1,6 kg pentru formatele economice), metal sau carton subtire.
Laptele lichid, gata de utilizare, in schimb, se prezinta sub forma unei sticle de plastic, in general de dimensiuni mici sau medii (200 ml pana la 1 litru). Pretul sau este in general mai mare decat echivalentul sau praf, dar caracterul practic al utilizarii este suficient pentru a avea prioritate fata de vanzarile de lapte praf.
De fapt, laptele lichid este gata de utilizare si elimina astfel orice posibil risc de preparare incorecta, dozare incorecta si contaminare.
Cum se prepara biberonul pentru bebelus?
Pregatirea unei sticle necesita intotdeauna respectarea catorva principii de igiena pentru a evita contaminarea:
Asigura-te ca biberonul folosit, tetina, capacul si inelul sunt foarte curate, fara reziduuri de lapte sau orice alta murdarie.
Cu lapte lichid
Agita bine sticla de sus in jos inainte de a o deschide si indeparta capacul de protectie. Se toarna cantitatea dorita de lapte in sticla, masurand cantitatea in functie de gradarile de pe ea.
Cu exceptia cazului in care bebelusul prefera laptele la temperatura camerei, incalzeste biberonul la bain-marie sau incalzitor de biberoane.
Cu lapte praf
Pentru prepararea sticlei, poti folosi apa plata cu continut scazut de minerale. Daca doresti sa folosesti apa de la robinet, este necesar sa te informezi in prealabil despre calitatea apei distribuite in orasul tau.
Nu folosi un sistem de dedurizare a apei deoarece acesta elimina o mare parte din calciul si magneziul din apa, esential pentru dezvoltarea corecta a copilului.
Nu servi niciodata apa de la robinet a carei temperatura depaseste 25°C.