eSimplu

Cat se tine pulsoximetrul pe deget

Ce este un pulsoximetru?

Pulsoximetria este o metoda de masurare a saturatiei (%) de oxigen din sangele unei persoane. Acesta poate fi folosit pentru a monitoriza gradul de oxigenare al sangelui si pentru a detecta eventuale schimbari ale nivelurilor de oxigen. Un pulsoximetru este un dispozitiv care se potriveste pe deget sau pe incheietura mainii si foloseste o tehnologie optic numita oximetrie de absorbtie a luminii pentru a masura absorbtia luminii prin tesutul degetului sau al incheieturii mainii. Dispozitivul transmite informatii despre saturatia de oxigen din sangele unei persoane la un monitor sau un alt dispozitiv de afisare.

Cum functioneaza pulsoximetrul?

Un pulsoximetru foloseste doua tipuri de lumina pentru a masura saturatia de oxigen din sangele unei persoane. Acesta emite lumina infrarosie si lumina rosie prin degetul sau incheietura mainii in care este instalat. Cand lumina este absorbita de hemoglobina, oxigenata, aceasta se va comporta diferit in functie de starea in care se afla. Diferenta in absorbtia luminii determina nivelul de saturatie de oxigen din sangele unei persoane. Pulsoximetrul masoara pulsul prin absorbtia luminii si inregistreaza pulsul pe un monitor sau alt dispozitiv de afisare.

Cum se foloseste pulsoximetrul?

Pentru a obtine rezultate optime, pulsoximetrul trebuie montat corect pe degetul sau incheietura mainii unei persoane. Este important sa se asigure ca dispozitivul este bine fixat si nu se misca pe deget sau incheietura mainii. Inainte de montarea pulsoximetrului, trebuie sa se asigure ca degetul sau incheietura mainii nu au niciun fel de vopsea sau alte materiale pe suprafata lor. Acest lucru ar putea afecta calitatea masurarilor. Pentru a obtine rezultate mai precise in cazul pacientilor cu boli de inima sau cu afectiuni ale vaselor sangvine, pulsoximetrul poate fi montat pe degetul mare.

Cum se tine pulsoximetrul pe deget?

Pulsoximetrul se monteaza pe degetul sau incheietura mainii unei persoane prin prinderea dispozitivului cu un elastic sau un bandaj. Degetul sau incheietura mainii trebuie sa fie curate si uscate pentru a obtine rezultate mai precise. Dupa montarea corecta a dispozitivului este necesar sa se lase acesta sa functioneze timp de 10-15 minute pentru a obtine rezultate optime. In cazul in care saturatia de oxigen scade sub 95%, rezultatele nu vor fi foarte precise si trebuie sa se schimbe degetul sau incheietura mainii pe care se monteaza dispozitivul.

Sfaturi pentru folosirea corecta a pulsoximetrului

Trebuie sa se asigure ca pulsoximetrul este montat corect pe degetul sau incheietura mainii unei persoane. Trebuie sa se verifice regulat daca dispozitivul se misca pe deget sau incheietura mainii. Pulsoximetrul nu trebuie folosit pe degete sau incheieturi maini cu vopsea sau alte materiale pe suprafata lor si trebuie sa se schimbe degetul sau incheietura mainii daca saturatia de oxigen scade sub 95%. Inainte de montarea dispozitivului, persoana trebuie sa se odihneasca timp de 10-15 minute pentru a obtine rezultate optime.

Beneficiile folosirii pulsoximetrului

Folosirea pulsoximetrului poate fi benefic pentru persoanele care sufera de boli de inima, astm, boli pulmonare sau alte afectiuni sau boli cronice. Acest dispozitiv poate masura nivelul de oxigen din sange si poate detecta schimbari ale acestuia. De asemenea, poate detecta si prezenta pulsului si poate monitoriza schimbarile acestuia. Acest dispozitiv poate fi de asemenea folosit pentru a monitoriza nivelul de energie al unei persoane si pentru a identifica semnele de oboseala sau alte simptome.

Concluzie

Pulsoximetrul este un dispozitiv util care poate fi folosit pentru a monitoriza nivelul de saturatie de oxigen din sangele unei persoane, pentru a identifica prezenta pulsului si pentru a monitoriza schimbarile acestuia. Acest dispozitiv poate fi folosit in mod eficient si poate detecta schimbarile nivelului de oxigen din sangele unei persoane. Pentru a obtine rezultate optime, pulsoximetrul trebuie sa fie montat corect pe degetul sau incheietura mainii unei persoane si trebuie sa se asigure ca degetul sau incheietura mainii nu au niciun fel de vopsea sau alte materiale pe suprafata lor.

Read Previous

Cat se fierbe mamaliga

Read Next

Cat se plateste arenda la hectar

Most Popular