Ce este smantana?
Smantana este un produs alimentar obtinut din laptele de vaca sau de oaie, prin separarea grasimii din laptele integral si prin fermentarea acestuia. De regula, smantana are un continut de grasime de 20-40%, iar in functie de acest grad de grasime se diferentiaza trei tipuri de smantana: smantana de consum, smantana grasa si smantana batuta. Toate cele trei tipuri de smantana sunt produse obtinute prin separarea grasimii din laptele integral, prin acidifiere, prin eliminarea apei si prin pasteurizare.
Cum se fierbe smantana?
Inainte de a fi folosita, smantana trebuie fiarta pentru a asigura eliminarea apei de la suprafata sa. Smantana se fierbe inainte de a fi folosita pentru a se asigura ca este complet sterilizata. Pentru a fi fiarta, smantana se adauga intr-o cratita mare si se pune pe foc. Se adauga sare, piper, boia, cimbru si alte mirodenii, dupa preferinta. Se amesteca bine si se lasa sa fiarba timp de 5-10 minute, amestecand des. Cand smantana a fiert, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca inainte de a fi folosita.
Cum se adauga smantana in mancaruri?
Smantana poate fi folosita in foarte multe retete culinare, pentru a adauga nutrienti si gust. Se poate folosi la prepararea sosurilor, a ciorbelor, a tocanitelor sau chiar in cazurile in care se doreste obtinerea unei consistente mai cremoase ale anumitor preparate si pentru a le adauga savoare. Se poate adauga smantana si in mancaruri care au fost deja gatite, pentru a le da un plus de savoare si consistenta.
Cum se pastreaza smantana?
Smantana se pastreaza in mod corect pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Pentru pastrarea smantanei, este necesar sa se tina cont de cateva reguli: smantana se pastreaza la temperaturi scazute, sub 6 grade Celsius; se pastreaza in recipiente etansate; se pastreaza intotdeauna intr-un frigider si nu la temperatura camerei; se consuma in termen de 2-3 zile de la prima deschidere.
Ce alte produse se pot prepara din smantana?
Smantana poate fi folosita si pentru prepararea altor produse alimentare. Se poate folosi pentru prepararea untului, prin adaugarea unor produse acidulate, precum zeama de lamaie sau otetul. Se poate folosi smantana si pentru prepararea iaurtului, prin adaugarea unor bacterii probiotice. In plus, smantana poate fi folosita si pentru prepararea de bauturi alcoolice, precum vinul de smantana si palinca de smantana.
Cum se poate folosi smantana in scopuri medicinale?
Smantana poate fi folosita si in scopuri medicinale. Contine vitamine precum A, B, D si E, acizi grasi saturati si mono-saturati precum acidul linoleic, grasimi saturate si esteri de colesterol. De asemenea, contine si minerale precum fosfor, calciu, magneziu si potasiu. Aceste substante sunt foarte benefice pentru organism si ajuta la tratarea diferitelor afectiuni. Smantana poate fi folosita si pentru tratarea anumitor afectiuni digestive si afectiuni ale pielii.
Concluzie
Smantana este un produs alimentar foarte versatil care poate fi folosit in prepararea mancarurilor, a sosurilor, a iaurtului sau a altor produse alimentare. Se fierbe smantana inainte de a fi folosita, iar pentru pastrare, trebuie tinut cont de anumite reguli. In plus, smantana poate fi folosita si in scopuri medicinale, pentru tratarea anumitor afectiuni digestive si a pielii.