Bucătarii profesioniști folosesc de multă vreme unități frigorifice din oțel inoxidabil în bucătăriile lor, deoarece au multe beneficii.
Cu toate acestea, astfel de dulapuri frigorifice inox au ajuns să se găsească din ce în ce mai mult în case și apartamente private, înlocuind în fiecare an aparatele tradiționale.
Mulți consumatori consideră că oțelul inoxidabil oferă bucătăriei un aspect versatil și modern, care se potrivește bine cu majoritatea opțiunilor de decor. Suprafața reflectă și lumina, ceea ce face ca bucătăria să pară mai spațioasă și mai strălucitoare.
Cu toate acestea, alegerea unui astfel de echipament frigorific profesional pentru unitățile HoReCa ar trebui să se bazeze nu numai pe stilul său, ci și pe avantajele practice față de alte opțiuni de frigider.
Oțelul inoxidabil are mai multe avantaje:
- este puternic, fiabil, rezistent la deteriorări mecanice și chimice;
- nu cedează coroziunii;
- este ușor de prelucrat, inclusiv de turnat și sudat;
- nu necesită vopsire, costurile de întreținere sunt practic neglijabile;
- are un aspect modern frumos, din el se obțin produse cu adevărat elegante;
- îndeplinește toate cerințele sanitare și igienice impuse pentru echipamentele din industria alimentară și ustensilele de uz casnic.
Unul dintre principalele avantaje ale oțelului inoxidabil este că suprafața sa este unică datorită absenței porozității. Acest lucru permite proprietarului frigiderului să-și mențină aspectul și proprietățile prin simpla ștergere a bacteriilor sau germenilor dăunători de pe suprafață care altfel s-ar putea infiltra în suprafața poroasă slăbită. Baza din oțel inoxidabil este foarte durabilă și, cu îngrijirea corespunzătoare, va arăta ca nouă chiar și după ani de utilizare.
În cazul echipamentelor frigorifice confecționate din diverse alte materiale metalice, suprafețele pot rugini și pot prezenta semne de uzură dacă sunt zgâriate sau lăsate necurățate, dar de obicei nu vei vedea acest lucru pe o suprafață din oțel inoxidabil.
Mulți antreprenori care au în unitățile lor dulapuri frigorifice din inox folosesc oțet sau alte amestecuri de curățare delicate pentru a îndepărta petele și murdăria de pe suprafața echipamentului frigorific din oțel inoxidabil. Doar asigură-te că nu folosești bureți sau cârpe abrazive în timpul curățării pentru a evita zgârierea suprafeței inoxidabile.
Curățarea cu materiale speciale permite suprafeței să rămână curată și strălucitoare. Micile zgârieturi pot fi adesea șlefuite cu ușurință dacă suprafața este din oțel inoxidabil.
Suprafața din inox poate fi complet reciclată, ceea ce o face și un material versatil.
Ce clase de oțel inoxidabil au calitate alimentară?
Inoxidabil sau rezistent la coroziune este acel tip de oțel care este rezistent la distrugere sub influența factorilor atmosferici sau într-un mediu agresiv. Astfel de proprietăți sunt asigurate de elementele de aliere.
Aditivul principal din acest aliaj inoxidabil este cromul. În ceea ce privește compoziția, nu există o definiție exactă a ceea ce înseamnă un aliaj inoxidabil.
În general, dacă conținutul de crom este cuprins în intervalul 13% până la 17%, atunci materialul rezultat va fi rezistent la coroziune în medii normale sau ușor agresive.
Dacă acest element, cromul, este prezent în aliaj în cantitate suficientă și distribuit uniform în el, atunci are loc fenomenul de pasivare. Acest element reacționează cu oxigenul atmosferic și formează o peliculă protectoare transparentă la suprafață, sub formă de oxid de crom. Ea este cea care previne distrugerea materialului. Este asemănătoare benzii de rulare din aluminiu, doar că mult mai subțire.
Pe lângă crom, la oțelul inoxidabil se adaugă și alți aditivi pentru a obține un material cu parametri specificați. De exemplu, adăugarea de nichel permite creșterea rezistenței la acizi. Sulful este folosit pentru a îmbunătăți caracteristicile mecanice. Niobiul și titanul asigură o structură stabilă la temperaturi ridicate. Cuprul, molibdenul și manganul localizează coroziunea și măresc rezistența la acizi. Pentru ca rezultatul să fie un tip de oțel care nu ruginește în condiții atmosferice, se folosesc fosforul și cuprul.
Clasificarea oțelurilor inoxidabile
În funcție de gradul de rezistență la efectele dăunătoare în diferite condiții, oțelul inoxidabil este împărțit în trei grupe:
- rezistent la coroziune: funcționează fiabil în medii normale și doar ușor agresive;
- termorezistent: rezistent la coroziune într-un mediu extrem de agresiv la temperaturi ridicate;
- rezistență mecanică: rezistență bună la distrugerea mecanică la temperaturi ridicate.
Cum să-ți dai seama dacă oțelul este inoxidabil?
Determinarea cu un magnet nu este un indicator pentru a verifica dacă este vorba de oțel inoxidabil. Numai în industria alimentară se folosesc AISI magnetic 420, 430, 440, 441, 439, 630 și AISI nemagnetic 304, 316, 904. Depinde foarte mult de prezența nichelului în compoziție.
Dacă se aruncă pe metal o soluție de hidroxid de potasiu sau de sodiu, atunci pe oțelul obișnuit vor apărea pete maronii de rugină (hidroxid de fier). Nu se va schimba nimic pe oțel inoxidabil. La fel și în contact cu acidul (de exemplu, acid azotic concentrat). Dacă există o bucată mare de metal și există îndoieli cu privire la „interiorul” acesteia, este necesar, înainte de a efectua experimentul, să se îndepărteze stratul superior cu o pilă sau șmirghel.
Oțelul inoxidabil este cel mai bun material pentru industria alimentară. Este durabil, frumos și, cel mai important, îndeplinește toate cerințele sanitare și igienice.
Ai nevoie și tu de dulapuri frigorifice inox la prețuri corecte și o calitate premium? Intră pe tcromania.com și comandă-le de acolo!