eSimplu

Pietre la fiere la persoanele în vârstă: sfaturi pentru gestionare

Litiaza biliară, cunoscută şi ca pietre la fiere sau calculi biliari, este o afecţiune a cărei frecvenţă creşte pe măsura înaintării în vârstă. Femeile, mai ales după menopauză, au o probabilitate de două ori mai mare decât bărbaţii de a se confrunta cu această problemă. Însă alimentaţia, stilul de viaţă, precum şi unele remedii naturale te pot ajuta să ţii sub control pietrele la fiere.

Ce sunt şi de ce apar pietrele la fiere

Ca să înţelegem mai bine cum se formează pietrele la fiere, este bine să cunoaştem unele noţiuni legate de bilă. Vezica biliară (sau colecistul) este o structură mică, sub formă de pară, situată în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Bila este lichidul conţinut de vezica biliară, care se eliberează pentru a participa la procesul digestiv, mai ales la digestia alimentelor grase. Calculii biliari sunt mici depozite sau acumulări de diverse substanţe (colesterol, bilirubină) la nivelul vezicii biliare.

 Cauzele şi factorii de risc ai pietrelor la fiere

Formarea pietrelor la fiere este adesea cauzată de excesul de colesterol în bilă.  Când ficatul secretă mai mult colesterol decât poate solubiliza bila, se formează mici cristale şi apoi calculi. De asemenea, alte cauze sunt excesul de bilirubină în bilă (mai ales când există unele boli precum cele hepatice) şi funcţionarea incorectă a vezicii biliare.

Printre factorii de risc implicaţi în apariţia caluclilor biliari, se numără:

·   Vârsta. Pietrele la fiere sunt mai frecvente la persoanele în vârstă. După 70 de ani, litiaza biliară afectează în jur de 30% dintre femei şi 15% dintre bărbaţi. O posibilă explicaţie este scăderea eficienţei contracţiilor vezicii biliare pe măsura înaintării în vârstă.

·   Sexul. Femeile au o probabilitate mai mare de a se confrunta cu pietre la fiere. Acest lucru are legătură cu modificările hormonale din diferite etape ale vieţii (sarcină, menopauză).

·   Dieta bogată în grăsimi animale şi săracă în fibre.

·   Kilogramele în exces şi obezitatea. Totuși, și pierderea rapidă în greutate poate fi un factor favorizant.

·   Sedentarismul.

·   Prezenţa unor boli: diabet, afecţiuni hepatice etc.

·   Administrarea unor tratamente hormonale: anticoncepţionale orale, terapii de substituţie hormonală.

 

Care sunt simptomele pietrelor la fiere

Litiaza biliară poate fi lipsită de simptome. De obicei, manifestările apar când calculii sunt mai mari şi obstrucţionează căile biliare. În acest caz, simptomele pot include:

·   durerea bruscă în partea superioară sau în mijlocul abdomenului, care se agravează în intensitate. Durerea poate iradia spre umărul drept sau spate;

·   greaţă şi vărsături;

·   indigestie;

·   balonare;

·   icter.

Când trebuie să mergi la doctor

Litiaza biliară poate avea complicaţii precum: inflamaţia vezicii biliare, obstrucţie la nivelul canalului biliar sau pancreatic şi cancerul vezicii biliare.

Este indicat consultul medical dacă apar dureri abdominale puternice, icterul sau febra şi frisoanele.

Litiaza biliară este diagnosticată adesea prin ecografie abdominală. Dacă pietrele la fiere nu produc simptome, nu este nevoie de un tratament anume, ci doar de monitorizare ecografică şi de unele modificări în alimentaţie şi stilul de viaţă.

Cum pot fi gestionate pietrele la fiere

Încearcă leacuri bătrâneşti pentru pietrele la fiere:

● Ceaiurile de păpădie, mentă, armurariu, rostopască, coada-şoricelului sunt de ajutor pentru prevenirea formării calculilor, precum şi pentru dizolvarea şi eliminarea lor.

● Sucul de ridiche neagră este un alt remediu natural benefic în cazul calculilor biliari. Poţi ţine o cură de 1-2 săptămâni cu suc de ridiche neagră. E bine să bei gradat 20 ml, până la cel mult 100 ml de suc de ridiche neagră pe zi, combinat cu alte sucuri de legume sau verdeţuri. Rezultate bune în dizolvarea calculilor au şi sucul de pătrunjel, amestecul de suc de morcovi, sfeclă roşie şi ridiche neagră.

● Încearcă şi uleiurile esenţiale administrate sub formă de capsule. Efecte benefice în cazul colicilor biliare au uleiul esenţial de mentă, de brad sau eucalipt.

Ai grijă la alimentaţie

Ca regulă generală, evită grăsimile animale, prăjelile şi alte alimente care conţin colesterol (icre, organe de animale, unt, mezeluri). Include cât mai mult în dieta ta legumele, mai ales pe cele cu celuloză fină precum fasolea verde, salata verde, dovleceii, morcovii. Ideal este să consumi zilnic 30 – 40 de grame de fibre (fructe, legume, cereale integrale, seminţe).

Menţine o greutate normală

Iar pentru acest lucru poţi face mici schimbări, precum reducerea caloriilor. Ține cont de faptul că nu mai poți mânca la fel ca la 20 de ani. Odată cu vârsta, metabolismul e mai încet, arde mai greu calorii, așadar, trebuie să mănânci mai puțin și mai sănătos. Nu slăbi brusc! De asemenea, e indicat să fii activ fizic în fiecare zi.

Pietrele la fiere pot fi ţinute sub control cu ajutorul soluţiilor naturale. Plantele medicinale, alimentaţia echilibrată şi mişcarea sunt benefice nu numai pentru bilă, ci şi pentru sănătatea generală a organismului.

Read Previous

Stil și funcționalitate în acțiune: integrarea mesei frigorifice în spațiul dumneavoastră de lucru sau de servire

Read Next

3 metode simple de a-ți ține gura hidratată

Most Popular