Potrivit legislației în vigoare, orice companie care generează și deține deșeuri are de respectat o serie de măsuri și obligații de mediu. Una dintre aceste obligații o constă evidenta deseuri. Concret, agentul economic trebuie să realizeze și să mențină o evidență a deșeurilor generate, ținând cont de tipul și cantitatea acestora.
În plus, pentru a crea premisa unei gestionări sigure și eficiente, prioritar este ca agentul economic să identifice corect deșeurile.
În măsura în care acestea sunt încadrate corect pe coduri, agenții economici vor putea garanta un management corespunzător al acestora, asigurându-se totodată de îndeplinirea tuturor obligațiilor pe linie de deșeuri.
Practic, încadrarea corectă a acestora pe coduri contribuie la creșterea eficienței sistemului de gestionare a deșeurilor și la reducerea impactului negativ asupra mediului.
Cum se identifică deșeurile?
HG 856/2002 este hotărârea care stabilește cadrul legal privind evidența gestiunii deșeurilor, precum si lista codurilor de deseuri, inclusiv cele periculoase. Însă, prevederile aduse de această hotărâre trebuie să fie respectate în corelație cu cele precizate în Ordonanța 92/2021 privind regimul deșeurilor.
Așadar, cum se identifică deșeurile? Consultând cadrul legal. Toate tipurile de deșeuri care pot fi generate în urma desfășurării activităților economice, sunt definite individual și prezintă un cod unic compus din 6 cifre.
Pentru a încadra corect deseurile generate, organizațiile trebuie sa consulte lista de coduri deșeuri precizată în HG 856/2002.
Un aspect important de menționat este că identificarea deșeurilor necesită foarte multă răbdare și atenție, întrucât în cadrul hotărârii se regăsesc mai multe categorii cu un conținut similar.
Prin urmare, pentru a completa corect evidența gestiunii deșeurilor, fiecare companie trebuie să identifice cu atenție codurile specifice. Din păcate, sunt agenți economici care întâmpină probleme în efectuarea corectă a evidenței, pe fondul unei încadrări eronate a deșeurilor pe coduri. În plus, aceștia se confruntă cu riscul de a fi sancționați, ca urmare a înregistrării incorecte a datelor.
În astfel de cazuri, cea mai bună soluție este apelarea la suportul specialiștilor. Apelând la serviciile unei companii specializate în protecția mediului, operatorii economici vor putea să-și alinieze activitatea la prevederile legale, având siguranța îndeplinirii tuturor obligațiilor de mediu.
Un partener de încredere pentru agenții economici este compania EnviroCons, care pune la dispoziție servicii si soluții de mediu adaptate tipului de activitate desfășurat de aceștia.
Te confrunți cu dificultăți în înțelegerea prevederilor legislative privind protecția mediului? Apelează la specialiștii EnviroCons!