Exista doua modalitati prin care se poate investi la bursa, prin intermediul unor platforme de specialitate sau cu ajutorul unui broker. Daca in cazul platformelor, investitorii aleg singuri in ce sa investeasca, in ce mod si in ce perioada, un broker poate oferi si consiliere in aceasta privinta, mai ales ca este la curent cu toate instrumentele si pietele financiare.
Indiferent pentru ce fel de intermediar se opteaza, trebuie sa se cunoasca faptul ca acestia au propriile comisioane pentru activitatea pe care o presteaza, comisioane care ar trebui luate in considerare atunci cand se stabilesc sumele de bani destinate tranzactionarii. Cu toate acestea, un broker poate aduce un plus de valoare castigurilor din investitii, mai ales daca acesta este ales corect.
Ce este un broker si cu ce se ocupa mai exact?
Brokerul este cel care intermediaza tranzactiile de pe pietele financiare, acesta putand fi persoana fizica sau juridica. Intermedierea unei tranzactii de vanzare-cumparare dintre doua parti presupune si un comision pe care partile trebuie sa il achite intermediarului, in general acesta reprezentand un procent din valoarea totala a tranzactiei.
Desi brokerul este o terta persoana in procesul de tranzactionare, el reprezinta interesele unei singure parti, in numele careia cumpara sau vinde, avand ca obiectiv obtinerea celor mai bune castiguri.
De asemenea, brokerii pot fi specializati pe o anumita categorie de instrumente financiare, motiv pentru care exista mai multe tipuri de brokeri pentru pietele financiare, cum ar fi broker de actiuni, broker futures, broker de produse Forex sau broker de fonduri. De aceea, procesul de alegere a brokerului este foarte important, pentru a invata cum se poate alege si colabora cat mai eficient cu un astfel de profesionist, cursurile de trading oferite de Vestor pot fi foarte utile.
Cum se alege brokerul pentru tranzactionarea la bursa?
Inainte de a alege un broker cu ajutorul caruia sa se poata tranzactiona pe pietele financiare, este necesar sa se stabileasca tipul de instrumente financiare in care sa se investeasca, astfel incat sa se poata alege un profesionist pregatit pentru nisa respectiva.
De asemenea, este necesar ca brokerul sa fie autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru a avea certitudinea ca acesta este pregatit si detine cunostintele necesare pentru activitatea pe care o desfasoara. O lista cu brokeri autorizati ASF poate fi gasita pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, de unde se poate alege profesionistul cu care sa se colaboreze.