Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Multi profesionisti din domeniul sanatatii cred ca este, de asemenea, una dintre cele mai sanatoase, mai ales atunci cand este preparata din cafea boabe proaspat rajnita. Pentru unii oameni, este cea mai mare sursa de antioxidanti din dieta, depasind atat fructele, cat si legumele combinate. Cafeaua poate fi transformata foarte usor intr-o bautura sanatoasa atunci cand este consumata corect.
Fara cofeina dupa ora 14.00
Cafeaua este una dintre cele mai bogate surse naturale de cofeina din dieta. Cofeina este un stimulent, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care cafeaua este atat de populara. Ofera un boost de energie si mentine organismul treaz.
Dar este consumata cafea tarziu in timpul zilei, aceasta poate interfera cu somnul. Somnul slab este asociat cu tot felul de probleme de sanatate si cu o productivitate scazuta.
Cafeaua nu ar trebui sa contina mult zahar
Desi cafeaua este sanatoasa se poate transforma cu usurinta in ceva daunator. Cel mai comun mod in care se intampla asta este combinarea unei cesti de cafea cu o cantitate extrem de mare de zahar. Zaharul adaugat este, fara indoiala, unul dintre cele mai nepotritive si nocive ingrediente din dieta moderna. Zaharul, in principal din cauza cantitatii sale mari de fructoza, este legat de tot felul de boli grave precum obezitatea si diabetul.
Cafeaua trebuie sa fie de calitate
Calitatea cafelei poate varia foarte mult in functie de metoda de procesare si de modul in care au fost cultivate boabele de cafea. Boabele de cafea tind sa fie pulverizate cu pesticide sintetice si alte substante chimice care nu au fost niciodata destinate consumului uman. Cu toate acestea, efectele asupra sanatatii ale pesticidelor din alimente sunt controversate. In prezent, exista dovezi limitate ca acestea provoaca daune atunci cand sunt gasite in niveluri scazute in produse. Cei care nu vor sa riste pot cauta cafea organica.
Cafeaua se bea in cantitati moderate
In timp ce un aport moderat de cafea este sanatos, consumul excesiv poate reduce beneficiile sale generale. Consumul excesiv de cofeina poate avea diferite efecte secundare adverse, desi sensibilitatea oamenilor variaza. In general, se recomanda sa nu se depaseasca 1,1 mg pe kilogram din greutate corporala pe zi.