Istoria varzei calite
Varza calita este o reteta traditionala din Romania, ce dataaza dinainte de secolul al XVIII-lea. A fost inventata ca o metoda de conservare a varzei, aceasta fiind un aliment de baza pentru multi romani. Acest tip de mancare poate fi pregatit pe tot parcursul anului, insa cu toate acestea varza calita este de obicei preparata in timpul iernii. Aceasta reteta a devenit foarte populara de-a lungul anilor, fiind servita in special la petreceri si evenimente festive.
Ingrediente
Varza calita necesita numai cateva ingrediente simple si usor de gasit. Varza alba este ingredientul principal, si este necesar sa fie curatata si taiata in bucati mari. Ulei de floarea-soarelui este, de asemenea, necesar, precum si ceapa, usturoi, sare si piper. In unele regiuni ale Romaniei, ardei iuti sau bacon sunt, de asemenea, adaugati pentru a da savoare.
Instructiuni
Primul pas in pregatirea varzei calite este sa se calite ceapa si usturoiul in uleiul de floarea-soarelui. Apoi, se adauga varza si se lasa sa se caleasca. Varza trebuie sa fie amestecata in mod constant pentru a se asigura ca se caleasca uniform. Apoi, se adauga sare si piper dupa gust si se adauga, daca se doreste, ardei iuti si/sau bacon. Se lasa sa fiarba, la foc mic, timp de aproximativ o ora. Varza trebuie sa fie fierbinte si bine calita si se serveste calda.
Variatii
Desi exista o multime de retete similare, varza calita este specifica Romaniei. Exista, de asemenea, mai multe variatii ale retetei, in functie de ingredintele folosite si de regiunea din care provine. Unele retete includ carne, cum ar fi carnati, porc sau pui, iar altele utilizeaza mai multe tipuri de legume sau condimente. Varza calita poate fi, de asemenea, pregatita cu lapte sau smantana, care se adauga la sfarsitul prepararii.
Avantajele varzei calite
Varza calita este o mancare hranitoare si usor de pregatit. Este, de asemenea, o mancare ieftina, care nu necesita multe ingrediente scumpe. De asemenea, se poate pastra in frigider pentru o perioada mai lunga de timp, fiind ideala pentru a face provizii. Varza calita este, de asemenea, usor de pregatit si se poate servi cu diverse feluri de mancare. De exemplu, se poate servi ca parte a unui fel principal, alaturi de cartofi sau orez, sau poate fi mancata singura ca fel de mancare.
Variante vegetariene
Varza calita poate fi, de asemenea, pregatita in varianta vegetariana. Aceasta varianta se pregateste in acelasi mod ca si varza calita traditionala, cu exceptia faptului ca carnea si/sau produsele din carne sunt excluse. In loc de acestea, se pot adauga alte ingredinte, cum ar fi mazare, linte, fasole sau naut. Se pot adauga, de asemenea, condimente si ierburi aromate, precum si alte legume, cum ar fi vinete, ardei sau morcovi, pentru a da varza calita o savoare suplimentara.
Servire si depozitare
Varza calita se serveste calda, ca fel principal sau parte a unui fel principal. Se poate servi, de asemenea, in sandwich-uri sau pe paine prajita. Varza calita poate fi pastrata in frigider, intr-un vas acoperit, pentru aproximativ 3-4 zile. Se poate congela, de asemenea, pentru a fi servita mai tarziu.