Ce este o oala sub presiune?
Oala sub presiune este un recipient inchis ermetic, care permite alimentelor sa fiarba la temperaturi si presiuni mai ridicate decat in mod normal. Acest lucru face ca mancarea sa fie gatita mai rapid si mai sanatos, deoarece se distruge mai putin din nutrientii alimentelor. Aceste oale sunt disponibile in mai multe dimensiuni si forme, dar toate au un sistem de siguranta si un mecanism de eliberare a presiunii in interiorul oalei. Acest lucru asigura o gatit sigura chiar si la temperaturi si presiuni mari.
Beneficiile fierberii gainii la oala sub presiune
Fierberea gainii in oala sub presiune are numeroase beneficii. Primul si cel mai important este ca reduce significativ timpul de preparare al gatitului. Poti gati o gaina intreaga sau portii intregi in aproximativ jumatate din timpul necesar pentru gatirea traditionala. De asemenea, fierberii gainii in oala sub presiune iti va permite sa obtii o carne mai frageda, deoarece presiunea permite ca carnea sa fie gatita mai repede si mai uniform.
Procesul de fierbere a gaisului la oala sub presiune
Pregatirea gaisului pentru fierberea in oala sub presiune presupune mai multe etape. In primul rand, trebuie sa curatati gaina si sa indepartati toate partile necomestibile precum intestinele si aripile. Apoi, trebuie sa prajiti gaina in tigaie cu putin ulei timp de cateva minute pentru a-i da o culoare si arome mai interesante. Acest lucru va ajuta, de asemenea, la prevenirea deshidratarii gaisului si va mentine fragezimea carnii pe parcursul procesului de gatit.
Dupa ce preparati gaina, trebuie sa adaugati ingredientele dorite, cum ar fi legumele, condimentele, vinul sau uleiul; in functie de reteta pe care o folositi. In interiorul oalei sub presiune, trebuie sa adaugati cantitatea necesara de apa, care va fi suficienta pentru a umple jumatate din oala. Apoi, inchideti capacul oalei si asigurati-va ca recipientul este etans si ca toate partile sale sunt in siguranta.
Inainte de a porni oala sub presiune, trebuie sa verificati sa vedeti daca dispozitivul de siguranta functioneaza corect. Dupa ce verificati ca mecanismul este in ordine, trebuie sa puneti oala pe foc si sa ajustati temperatura pentru a o face sa atinga presiunea dorita. Dupa ce ati ajuns la presiunea dorita, trebuie sa lasati gaina sa fiarba timp de 15-20 de minute, in functie de marimea si greutatea acesteia.
Dupa ce gaina este gatita
Dupa ce gaina a fiert la presiune, trebuie sa eliberati presiunea din interiorul oalei inainte de a deschide capacul. Exista doua moduri prin care puteti elibera presiunea, unul este sa tineti oala sub jet de apa rece, iar celalalt este sa folositi eliberarea presiunii automate. Dupa ce presiunea a fost eliberata, deschideti capacul oalei cu grija si verificati gaina, pentru a vedea daca este gatita. Cand este gata, luati gaina cu o lingura si adaugati-o in farfurii, luandu-va grija sa nu aruncati tot sosul si condimentele din oala.
In cazul in care gaina nu este gatita si suficient de moale
Daca dupa ce gaina a fiert la presiune, descoperiti ca aceasta nu este gatita si suficient de moale, atunci mai este nevoie sa o tineti in oala la foc mic, cu capacul usor intredeschis. Acest lucru va ajuta la reducerea sosului, in timp ce carnea va deveni mai moale. Desi acest lucru va mai dura cateva minute, va fi de asemenea un pas necesar in cazul in care carnea nu este gatita si moale suficient.
Pregatirea gaisului pentru servire
Dupa ce gaina a fost gatita in oala sub presiune, trebuie sa o pregatiti pentru servire. Inainte de a o aduce la masa, trebuie sa taiati carnea in bucati potrivite si sa transferati sosul si condimentele din oala intr-un vas de servire. Apoi, puteti adauga garnituri cum ar fi cartofi prajiti, orez alb sau salata, in functie de preferintele dvs. Acest pas va infrumuseta si va adauga stralucire preparatului.
Concluzie
Fierberea gaisului la oala sub presiune este un proces simplu si foarte eficient pentru a pregati mancarea in cel mai scurt timp posibil si in conditii optime. Acest lucru permite, de asemenea, mentinerea nutrientilor in alimente si obtinerea unei carnuri mai fragede si mai bine gatite. Acest proces poate fi usor urmat, cu ajutorul tuturor pasilor descrisi in acest articol.