eSimplu

Bricolaje și proiecte DIY: unelte utile pentru prelucrarea și repararea lemnului

Dacă ai pasiunea pentru proiecte de bricolaj și DIY, probabil știi că fără uneltele potrivite nu te poți apuca de lucru. Iată care sunt cele mai importante produse de care ai nevoie pentru repararea sau realizarea de la zero a obiectelor și construcțiilor din lemn, de la mici decorațiuni și mobilier la garduri, bănci, balansoare și anexe!

Fierăstrău de mână sau pendular

Indiferent că vrei să repari un gard sau o bancă ori să construiești de la zero mobilier, o cușcă pentru câine, o anexă în curte sau orice altceva, vei avea nevoie de un fierăstrău cu care să tai la dimensiunile potrivite bucățile de lemn.

Fierăstrăul de mână are un preț de achiziție mai avantajos decât varianta electrică și îți permite să lucrezi oriunde, chiar dacă nu ai o sursă de energie electrică în apropiere. Cu toate acestea, efortul și timpul necesare pentru tăierea lemnului sunt considerabil mai mari.

Sculele electrice au avantajul puterii și vitezei. Alege un fierăstrău pendular Bosch, ușor și compact, potrivit și pentru materiale mai dificile! Vei putea realiza într-un timp scurt și cu efort minim atât tăieri drepte, cât și curbilinii în lemn, ceea ce o unealtă manuală nu îți permite.

Rindea pentru lemn

Pentru îndreptarea și finisarea lemnului, ai nevoie de o rindea. Depinde de preferințele tale dacă optezi pentru una manuală sau una electrică:

 • rindea manuală – costul este accesibil, iar unealta este de mici dimensiuni și poate fi depozitată sau transportată ușor. De asemenea, îți permite un mai bun control asupra prelucrării lemnului, însă efortul fizic pentru mânuirea rindelei este considerabil;
 • rindea electrică – fiind alimentată la o sursă de electricitate, ușurează mult și scurtează procesul de prelucrare a lemnului; poate fi utilizată fără probleme chiar și pentru finisarea materialelor de o slabă calitate; rezultatele obținute sunt de o mare precizie, dacă înveți în prealabil cum să mânuiești rindeaua eficient.

Set de dălți pentru lemn

Cele mai citite articole

Dălțile sunt utilizate pentru cioplirea sau sculptarea lemnului, iar un set conține unelte de diferite dimensiuni și cu forme specifice. Iată câteva proiecte de bricolaj sau DIY în care poți avea nevoie de aceste produse:

 • îmbinarea lemnului în unghi drept cu metoda „coadă de rândunică”;
 • realizarea unor forme rotunjite în lemn;
 • sculptarea unor modele în lemn, pentru înfrumusețarea mobilierului.

Menghină pentru tâmplărie

O altă unealtă de care s-ar putea să ai nevoie în proiectele tale este menghina pentru tâmplărie. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, în funcție de utilizare:

 • menghina de banc este folosită pentru a prinde bucăți mari și grele de lemn; oferă stabilitate în timp ce le tai, șlefuiești sau cioplești;
 • menghina pentru asamblarea bucăților de lemn este utilă în momentul în care vrei să lipești două piese; acestea vor fi ținute în poziție cât timp se întărește adezivul.

Alte unelte care nu trebuie să lipsească din trusa de tâmplărie

Pentru prelucrarea și repararea obiectelor din lemn, îți pot fi de folos și următoarele unelte:

 • metru de tâmplărie și echer;
 • creion pentru tâmplărie;
 • ciocan simplu sau cu cap magnetic pentru scos cuie;
 • patent și diferite tipuri de clești;
 • șurubelnițe cu vârf în cruce, lat etc.;
 • pilă și rașpel;
 • șmirghel.

Nu uita nici de tratamentele, baițurile, lacurile și vopselele utile pentru protejarea lemnului de factorii de mediu și înfrumusețarea acestuia!

Bricolajul și proiectele DIY pot fi activități extrem de satisfăcătoare, mai ales atunci când ai toate uneltele necesare la îndemână! Fierăstrăul de mână sau pendular, rindeaua pentru lemn, setul de dălți, menghina pentru tâmplărie și multe alte produse sunt esențiale pentru prelucrarea și repararea lemnului.

Sursă foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Read Previous

Gestionarea stocurilor și îmbunătățirea experienței de cumpărare cu ajutorul vitrinelor frigorifice verticale

Read Next

Ai de îndeplinit obligații în scopul SGR? Bucură-te de un drum ușor către conformitate cu EnviroCons

Leave a Reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular