eSimplu

Cat se poate trai cu icter mecanic

Icter mecanic: Definitie si cauze

Icterul mecanic este o afectiune cauzata de blocarea unui canal biliar care are ca scop transportul bilei din ficat spre intestinul subtire. Aceasta conditie poate fi cauzata de o forma de cancer sau de disconfort si poate avea o impact semnificativ asupra modului in care persoana poate trai.

Una dintre cauzele comune ale icterei mecanice este o tumoare a pancreasului. Tumoarea se poate raspandi la vezica biliara si sau canalul biliar si poate cauza blocarea. De asemenea, poate fi cauzata si de colici biliare, care se produc atunci cand pietrele se formeaza in vezica biliara si blocheaza fluxul de bila.

De asemenea, icterul mecanic poate fi cauzat de boli ale ficatului sau de infectii ale tractului digestiv, precum si de o actiune chirurgicala in care vezica biliara a fost indepartata. Aceste afectiuni pot bloca fluxul de bilă prin caile biliare, rezultand in ictere mecanic.

Simptomele icterei mecanice

Simptomele icterei mecanice includ icterul, ceea ce inseamna o pigmentare galbena a pielii si a sclerei ochilor. De asemenea, persoana poate avea si dureri abdominale, greturi si varsaturi, pierdere inexplicabila in greutate si o perioada prelungita de constipatie. De asemenea, poate fi prezenta si febra.

In cazuri severe, icterea mecanica poate duce la ciroza biliara, o afectiune in care tesutul ficatului se umple cu fibru si cicatrici. Acest lucru poate duce la insuficienta hepatica si, in cazuri extreme, poate duce la coma sau deces.

Diagnosticul icterei mecanice

Un medic poate diagnostica icterea mecanica printr-o examinare fizica si teste de sange si urina pentru a verifica nivelurile bilirubinei si alte elemente. De asemenea, poate fi necesara si o ecografie sau o tomografie computerizata pentru a detecta pietre la rinichi sau vezica biliara. O colangiografie poate fi necesara pentru a verifica vezica biliara si canalul biliar si poate fi folosita si o scintigrafie pentru a detecta blocajul.

Tratamentul pentru icterea mecanica

Cele mai citite articole

Tratamentul icterei mecanice va depinde de cauza si severitatea conditiei. In cazul in care icterea mecanica este cauzata de pietre la rinichi sau vezica biliara, poate fi necesar un tratament chirurgical pentru a indeparta pietrele si a deschide canalul biliar. In cazul in care aceasta conditie este cauzata de cancer, poate fi necesara interventia chirurgicala, chimioterapie sau radioterapie.

De asemenea, medicul poate recomanda tratamente de simptom pentru a reduce durerea si discomfortul. Acest lucru include medicamente antiinflamatorii, medicamente antispastice si alte medicamente pentru a ajuta la reducerea durerii si a inflamatiei.

Cum se poate trai cu ictere mecanic?

Traiul cu ictere mecanic poate fi dificil, deoarece poate reduce capacitatea unei persoane de a face activitati zilnice. Totusi, exista anumite masuri pe care o persoana poate lua pentru a se asigura ca va avea o viata cat mai sanatoasa si confortabila.

Mai intai, este important sa se faca un program de exercitii regulate. Acest lucru va ajuta la reducerea discomfortului si a durerii si poate, de asemenea, ajuta la imbunatatirea starii generale. Este, de asemenea, important sa se faca o dieta adecvata. Unele alimente pot agrava simptomele icterei, astfel incat este important sa se evite produsele lactate, produsele de patiserie, produsele din carne grasa si ficatul.

Este, de asemenea, important sa se bea cantitati suficiente de apa, deoarece acest lucru va ajuta la prevenirea constipatiei si a altor simptome neplacute. Unele persoane pot avea nevoie sa isi verifice nivelurile de bilirubina si sa se adreseze medicului in cazul in care nivelurile sunt prea ridicate. In cazuri severe, medicul poate recomanda un tratament medical mai agresiv sau chiar o interventie chirurgicala.

Concluzie

Icterea mecanica poate avea o impact semnificativ asupra modului in care o persoana traieste. Este important sa se faca o planificare adecvata pentru a gestiona simptomele si sa se urmeze tratamentul prescris. Un program de exercitii, o dieta adecvata, precum si hidratarea pot contribui la imbunatatirea starii generale. Insa, in cazurile severe, poate fi necesara interventia chirurgicala sau un tratament medical mai agresiv.

Cele mai citite articole

Read Previous

Cat se fierbe quinoa

Read Next

Cat se sta in salina praid

Leave a Reply

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Most Popular